Copiii si pedagogii de la Centrul “Indigo” în vizita
la Casa Oraseneasca de copii

     1 iunie – prima zi de vara, începutul vacantei mari, Ziua Internationala a copilului.

     Aceasta sarbatoare ne duce cu gîndul la copilaria noastra, unde au ramas cele mai fericite si neuitate clipe, cele mai frumoase amintiri.

     Ne duce cu gîndul la toti copiii: cunoscutisi necunoscuti, veseli si fericiti, dar si la cei cu griji mari si mici, la cei care dintru-un motiv sau altul sunt lipsiti de farmecul unei copilarii fericite.

     Copilaria este locul cîntecelor si a poeziei, însa tot ea, copilaria, pentru unii copii mai are si alta fata: plina de nevoi sau mistuita de dorul pentru parintii plecati, de familia unita. Astfel îsi duc traiul copiii de la orfelinate si internate. Anume ei sînt cei, care asteapta o vorba calda, mîngîiere, sustinere si încurajare din partea semenilor.

     Una din institutiile în care întîlnesti asemenea copii este si Casa Oraseneasca de Copii din sectorul Botanica al capitalei, institutie care la 31 mai 2010 a fost vizitata de copiii si pedagogii Centrului „Indigo”.

     Scopul acestei vizite nu a constat în rezolvarea problemelor financiare sau a celor de sanatate, ci în readucerea dispozitiei bune si a zîmbetului pe fetele copilasilor.

     Vazînd copii cu paralizie cerebrala infantila, cu diferite malformatii de dezvoltare (hidrocefalie/microcefalie), copiii de la Centrul „Indigo” au ramas profund marcati de modul de viata pe care îl duc acestea, de dependenta lor de bona sau asistenta.

     „ ... Noi crestem în familie si simtim caldura si grija parinteasca - copiii de la Casa Oraseneasca de Copii din Chisinau nu au aceasta. Ca sa le cream o dispozitie buna le-am adus cîteva daruri: stegulete, baloane, carti sijucarii de plus.
     Steguletele le-am însirat afara, cartilele-am pus pe rafturi în biblioteca, cu baloanele am înfrumusetat camerele de joc, iar jucariile de plus le-am pus pe canapele ca sa se joace cu ele copiii. Dupa aceasta directoarea ne-a facut o excursie prin tot blocul. Am vazut sali de joc, dormitoare. În dormitoare se aflau copiii...SA NU UITAM DE COPIII CARE AU NEVOIE DE NOI!!!”- relateaza si ne îndeamna Ilie.

     „Este ceva de neînchipuit si foarte dureros... ”- a fost parerea lui Catalin.

     „De ce oamenii de stiinta, avînd tehnologii avansate în cele mai diverse domenii, nu gasesc solutii optime de ajutorare a acestor copii? Care sunt motivele ca ei s-au nascut asa? Este trista aceasta realitate... e greu de a comenta cele vazute din cauza durerii în suflet pentru suferintele acestor copilasi.” – au fost întrebarile si constatarea Alinei-Paula.

     Daca actiunea de caritate a Centrului „Indigo” a aprins cîte-o scîntee de bucurie în ochii copilasilor, înseamna ca misiunea actiunii de caritate a fost îndeplinita - au conchis copii de la Centrul “Indigo”.

     Sa-i ajutam, din putinul pe care-l avem, pe cei mai tristi ca noi,
si vom fi mai multumiti si mai împliniti sufleteste.

Bd. Decebal 80, nr.106, MD-2038, mun. Chisinau, tel./fax: (+373 22) 57 10 62, E-mail: cdcindigo@indigocentre.md, www.indigocentre.md

©   Copyright INDIGO - Centrul de dezvoltare creativa a copiilor si adolescentilor / design by iANDES STUDIO S.R.L.